Het Leidsche Rijn College is een openbare school voor Gymnasium, Atheneum en Havo en heeft zo'n 1700 leerlingen. We zijn onderdeel van de stichting NUOVO Scholen, samen met dertien andere scholen in de gemeente Utrecht en omgeving.
We bieden eigentijds onderwijs, betekenisvol en gepersonaliseerd
Daarbij vinden we openheid en betrokkenheid heel belangrijk: iedereen hoort erbij en kan zichzelf zijn. We geven dan ook niet alleen vakken als wiskunde, aardrijkskunde of Frans, leerlingen leren ook aandacht te hebben voor zichzelf, de ander en de wereld om zich heen. Zodat ze uiteindelijk met een diploma en vol vertrouwen die wereld tegemoet gaan.
Onderwijs
In ons onderwijs richten we ons op de toekomst. Zo is er bijvoorbeeld aandacht voor de steeds grotere behoefte aan maatwerk voor iedere leerling en – omdat het onderwijs steeds internationaler wordt – starten we in het schooljaar 2021-2022 met de mogelijkheid om te kiezen voor tweetalig onderwijs op het LRC.
Verder brengen we je vaardigheden bij die je nodig hebt in de snel digitaliserende wereld. Vanaf schooljaar 2021-2022 werken we in alle brugklassen met een laptop en boeken. Zo kan jij met jouw docent keuzes maken in hoe je wilt leren. Op deze manier kunnen we meer verschil maken in leerstijl, tempo en niveau en sluiten we beter aan bij wat de moderne maatschappij van je vraagt.
De kracht van de klas
Op onze school geloven we in de kracht van de klas. Je hebt bij ons dan ook een eigen klas en een vaste mentor waarbij je altijd terecht kunt. Je volgt alle lessen samen met je klas, zo leer je de andere kinderen uit je groep goed kennen. Met je mentor heb je wekelijks gesprekken over je cijfers, maar ook over hoe het verder met je gaat. Ook leer je in de mentorlessen dingen als goed samenwerken, hoe je het beste kunt leren en plannen.
Tijdens de activiteitendagen leer je meer van en over elkaar kennen. Reguliere lessen maken dan plaats voor leren buiten school. Je leert bijvoorbeeld meer over andere religies en culturen, je maakt samen een speelfilm, gaat op excursie of doet onderzoek in je eigen woonwijk.
Talent!
Iedereen heeft talenten. We helpen onze leerlingen graag bij het ontdekken daarvan. Want we zien dat zij ontzettend kunnen groeien wanneer ze weten wat ze leuk vinden en waar hun krachten liggen. En niet alleen in het vakgebied waarin zij zich (tijdelijk) specialiseren.
In de eerste en de tweede klas kies je een talentprogramma waar je elke week mee aan de slag gaat. Er zijn ruim dertig verschillende programma’s. Van Chinees en sport tot robotica of vloggen. Zit jouw keuze er niet bij, dan mag je zelf iets bedenken en word je daarin begeleid.
De gezonde (gewone) schoolkantine
Het dringt steeds meer door in de maatschappij: gezond en duurzaam eten hoort de norm te zijn. Ook wij vinden dat gezond en duurzaam eten op school vanzelfsprekend hoort te zijn. Wij vinden het normaal dat leerlingen een gezonde en duurzame keuze kunnen maken in de schoolkantine. Daarom doen wij dát wat de normaalste zaak van de wereld is: we maken van de gezonde kantine de gewone kantine.
Met een gezonde schoolkantine geven wij de leerlingen mee dat gezond en duurzaam eten en drinken vanzelfsprekend is. Wij hebben op onze school een omgeving gecreëerd waarin wij het makkelijker maken voor leerlingen om (onbewust) die gezonde en duurzame keuzes te maken.
De schoolkantine voldoet aan de Richtlijn Eetomgevingen voor Scholen van het Voedingscentrum. Wij hebben als doel gesteld om elk jaar een Schoolkantine Schaal te behalen. Ieder jaar brengen wij het aanbod en de uitstraling van de kantine in kaart met de Kantinescan en rapporteren we de uitkomsten naar alle betrokkenen en de schoolleiding.